Rots en Water

Rots en Water: een psychofysieke training in psychosociale weerbaarheid

Gedurende 4 dagen gaan we via spel en beweging intensief aan de slag met Rots en Water:

  • Rots = voor jezelf opkomen, grenzen aangeven, weten wat je wil, zelfvertrouwen,…
  • Water = contact maken, luisteren, rekening houden met de ander,…

We ontdekken beide kwaliteiten in onszelf en leren ze beiden in te zetten op gepaste wijze en op een gepast moment. Het ene kind heeft misschien meer Waterkwaliteiten (vb. goed kunnen luisteren), maar wil nog wat meer oefenen met Rots (vb. voor zichzelf kunnen opkomen). Het andere kind is dan misschien juist weer heel sterk in Rots (vb. aangeven wat hij of zij wil) maar komt wat uitdagingen tegen binnen het thema Water (vb. rekening houden met een ander). We leren veel van elkaar en pikken in op (sociale) situaties die zich spontaan binnen de groep voordoen.

We gaan ACTIEF aan de slag met spel, bewegings- en expressieoefeningen die we nadien kort nabespreken. In de eerste plaats leren de kinderen binnen deze training hun grenzen kennen en aangeven, niemand is dus verplicht om iets te zeggen of te doen wat hij of zij niet wil. We bouwen samen aan een veilige groepssfeer waarin ieder op zijn tempo en binnen zijn grenzen kan experimenteren.

20181102_144813

De opbouw van de cursus ‘Rots en Water’ binnen de Groeiweide

Voor de training worden de ouders gevraagd een vragenlijst in te vullen m.b.t. hun kind en een eventuele hulpvraag.

De training bestaat uit 4 dagen van 3u.

Elke dag werken we rond twee thema’s:

  • Dag 1: thema’s “Ik mag er zijn” en “Stevig staan”
  • Dag 2: thema’s “Stevig staan” en “Grenzen waarnemen en aangeven”
  • Dag 3: thema’s “Leiden en volgen” en “Pesten en gepest worden”
  • Dag 4: thema’s “Omgaan met problemen” en “Ik ben trots op mezelf”

Op het einde van de dag krijgt uw kind een overzicht mee van de oefeningen die in de training gedaan zijn en evalueert het kind ook in een werkboekje hoe de training voor hem of haar verlopen is.

Na afloop kan er telefonisch een korte feedback gegeven worden of kan een oudercontact (meerprijs €30) ingepland worden.

 

Wat mag u verwachten na deze cursus?

Kinderen hebben veel ervaringen opgedaan in het opkomen voor zichzelf rekening houdend met de ander. Ze hebben in een veilige omgeving kunnen experimenteren met hun lichaamstaal, hun stemvolume, hun uitstraling. Ze kennen zichzelf beter en hebben heel wat  nieuwe “tools” in zich om in te kunnen zetten in hun dagelijkse leven.

 

Voor wie?

Alle kinderen van 9 t.e.m. 12 jaar die kunnen bijdragen aan een veilig groepsklimaat zijn welkom! De cursus is voor iedereen een persoonlijke verrijking en zeker voor kinderen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen of juist de neiging hebben om grenzen snel te overschrijden. Doorgaans is de groep een mix tussen een aantal verlegen, meer introverte kinderen en een aantal kinderen die hun eigen (grensoverschrijdend) gedrag beter willen begrijpen.

Voor kinderen die moeite hebben om zich aan basisafspraken te houden en/of die regelmatig ernstig grensoverschrijdend gedrag stellen, vindt er eerst een telefonisch contact plaats om af te stemmen of de groepstraining iets voor uw kind is, en/of dat er misschien eerst andere stappen ondernomen dienen te worden.

 

Praktisch

Kostprijs: 150 euro

Kleine groepjes: min. 4 – max. 8 deelnemers

Leeftijden: 9-12 jaar (4e-6e leerjaar)

Plaats: Groepspraktijk “De Ondersteuning” – Wijgmaalsesteenweg 192a – 3020 Herent

We bieden de training ook aan in Groepspraktijk “Puzzel”  te Antwerpen-Berchem. Meer info & inschrijven via de website van Puzzel.

 

Data in Herent (bij Leuven)

ZOMERVAKANTIE  2022

maandag 11/07 t.e.m. donderdag 14/07 van  9u30-12u30

Inschrijving:

Vul het formulier in via deze link.